Kunst- en cultuurroutes

Wie veel van de mooie stad Arnhem wil laten zien kan dat het beste doen door wandel- en fietsroutes door de stad te maken. In dit geval routes die langs publieke kunstwerken en opvallende cultuurobjecten gaan, kris kras door de stadswijken. Onderstaand kun je de routes die al gereed zijn in alfabetische volgorde vinden. De voorlaatste nieuwe route was Arnhemse Broek, de allernieuwste route is De Laar. Uiteindelijk zal elke wijk zijn eigen kunst- en cultuurroute hebben. Ook staan er themaroutes in de planning. De eerste is inmiddels gereed en gaat langs alle Sonsbeek kunstwerken die in het verleden door de gemeente Arnhem vanuit de wereldberoemde Sonsbeek-tentoonstellingen zijn aangeschaft. Twee nieuwe themaroutes zijn inmiddels in een vergevorderd stadium.

Alteveer / Cranevelt

TLO Arnhem Noord-Oost is de opdrachtgever van deze heuvelachtige route. Bekend is natuurlijk het gebied van de naamgeving, maar ook de buurt Hazegrietje hoort bij deze wijk. In totaal zijn er 56 objecten in de route opgenomen, waarvan de laatste 16 in en om ziekenhuis Rijnstate.

Opdrachtgever: TLO Arnhem Noord-Oost
Vanaf: 21-12-2023

Route (pdf) Routekaart

Arnhemse Broek

Wethouder Bob Roelofs kreeg het 1e exemplaar van de nieuwe route Arnhemse Broek aangeboden. Leer deze wijk kennen door deze gevarieerde route langs 56 objecten te lopen/fietsen. Het oudste object dateert 1895, het nieuwste object is van eind 2023.

Opdrachtgever: Rozet
Vanaf: 1-3-2024

Route (pdf) Routekaart

Arnhem-West

De route gaat langs 87 objecten en doorkruist het gebied van de wijken Heijenoord / Lombok en Klingelbeek e.o. Prominent in het gebied ligt de voormalige Koepelgevangenis. Twee partijen die betrokken zijn bij de transformatie hiervan hebben een financiele bijdrage geleverd voor deze route.

Opdrachtgever: Rozet
Vanaf: 15-12-2022

Route (pdf) Routekaart

Burgemeesterswijk

In opdracht van wijkvereniging Burgemeesterswijk is er een kunst- en cultuurroute door hun wijk gemaakt. In totaal worden 92 objecten beschreven waarvan circa 40 rijksmonumenten. De route is een verlaat cadeau aan alle wijkbewoners voor het 40-jarig bestaan van de wijkvereniging.

Opdrachtgever: Wijkvereniging Burgemeesterswijk
Vanaf: 5-11-2021

Route (pdf)Routekaart

De Laar

De nieuwe kunst- en cultuurroute De Laar (met 30 objecten) is ter vervanging van de kunstroute De Laar (met 21 objecten) uit voorjaar 2020. Het is de 12e route in de door Rozet vormgegeven reeks. Wethouder Mark Lauriks kreeg het 1e exemplaar aangeboden en reageerde daar vol enthousiasme op. 

Opdrachtgever: TLO De Laar en Elden
Vanaf: 14-3-2024

Route (pdf)Routekaart

Elderveld en Schuytgraaf

De kunst- en cultuurroute Elderveld en Schuytgraaf gaat, zoals de naam al zegt, door twee Arnhemse wijken. De route is gemaakt in opdracht van Rozet (Kunst 55+) en gaat langs 29 objecten door het gebied. De uitgestrekte fietsroute kan voor een deel ook goed lopend worden gedaan.

Opdrachtgever: Rozet
Vanaf: 12-12-2020

Route (pdf)Routekaart

Geitenkamp en Monnikenhuizen

Opdrachtgever voor deze gecombineerde route is TLO Arnhem Noord-Oost. De route van slechts 14 km. lang gaat langs 34 objecten in de Geitenkamp en 57 objecten in Monnikenhuizen. Deze 57 zijn inclusief 24 objecten in begraafpark Moscowa, dit is nl. formeel onderdeel van Monnikenhuizen.

Opdrachtgever: TLO Arnhem Noord-Oost
Vanaf: 16-12-2023

Route (pdf) Routekaart

Klarendal

In opdracht van Open Monumentendag Arnhem is de mooie kunst- en cultuurroute door Klarendal gemaakt. De wandelroute gaat langs 29 objecten en laat de wijk op een heel andere manier zien. Het thema is “In Arnhem verscholen”. En terecht, soms moet je iets weten om het te zien.

Opdrachtgever: Open Monumentendag Arnhem
Vanaf: 12-9-2020

Route (pdf)Routekaart

Malburgen

Deze kunst- en cultuurroute laat je Malburgen op een heel andere manier zien. De route gaat kris kras door het stadsdeel (dat feitelijk uit 3 wijken bestaat) en vertelt iets over 82 objecten. Al fietsend ervaar je de wijk zoals je hem nog nooit eerder hebt beleefd. Laat je verrassen.

Opdrachtgever: Rozet
Vanaf: 15-11-2023

Route (pdf)Routekaart

Rijkerswoerd

De kunst- en cultuurroute Rijkerswoerd doorkruist de hele wijk en bestaat uit 33 objecten. Hieronder ook de zes prijswinnende experimentele woningen die tussen 1988 en 1999 zijn gebouwd. Verder zijn er o.a. twee gemeentelijke monumenten in de route opgenomen.

Opdrachtgever: Rozet
Vanaf: 6-9-2022

Route (pdf) Routekaart

Sonsbeek kunstwerken

Voor Sonsbeek 20-24 is een fietsroute gemaakt langs alle 30 kunstwerken die in het verleden vanuit vorige Sonsbeek-tentoonstellingen door de gemeente Arnhem zijn aangeschaft. De route is circa 25 km. lang en doorsnijdt Arnhem van noord tot zuid en van oost tot west.

Opdrachtgever: Sonsbeek 20-24
Vanaf: 21-7-2021

Route (pdf)Routekaart

St. Marten / Sonsbeek

Voor wijkvereniging St. Marten / Sonsbeek is er een kunst- en cultuurroute gemaakt die langs 51 objecten gaat. Onder deze 51 objecten ook negen rijksmonumenten en zes gemeentelijke monumenten. De wandelroute heeft een lengte van circa zes km.

Opdrachtgever: Wijkvereniging St. Marten / Sonsbeek
Vanaf: 25-2-2022

Route (pdf)Routekaart

Velperweg e.o.

Velperweg e.o. is op initiatief en kosten van de Stichting gemaakt. Vijf betrokken partijen bij de transformatie van het voormalige Girokantoor tot High Park én Rozet hebben een bijdrage in de kosten geleverd. In totaal zijn er 81 objecten in de route opgenomen.

Opdrachtgever: De Stichting
Vanaf: 10-9-2021

Route (pdf)Routekaart

Vredenburg / Kronenburg

De route Vredenburg / Kronenburg is met dank aan Rozet tot stand gekomen. In de route zijn 41 objecten opgenomen waarvan 14 kleurrijke streetart objecten. Een deel van de route gaat over de Huissensedijk waardoor je een deel van de wijk min of meer van bovenaf kunt zien.

Opdrachtgever: Rozet
Vanaf: 15-4-2023

Route (pdf)Routekaart